Boek Camille Claudel statuaire door Karin Haanappel

Camille Claudel (1864 – 1943) leidde een veelbewogen leven als talentvolle leerlinge van Auguste Rodin en krankzinnige zus van Paul Claudel, maar niets is wat het lijkt. Kunsthistorica Karin Haanappel treedt in haar voetsporen vanaf Fère-en-Tardenois tot aan Montdevergues en onthult opzienbarende feiten en schokkende gebeurtenissen die zij gedurende twintig jaar onderzoek heeft ontdaan van het stof der tijd en de dekmantel der leugen. Het verhaal begint met een jong meisje dat vastbesloten is statuaire (beeldhouwer) te worden. In het Parijs van de Belle Époque ontmoet zij de beeldhouwer Auguste Rodin en zonder enige aarzeling wordt zij zijn leerlinge, muze, rechterhand en geliefde. Ruim tien jaar lang stelt ze haar talent en creativiteit in dienst van zijn carrière, maar dan is het genoeg en verlaat zij zijn atelier. Vanaf 1892 werkt zij alleen nog onder haar eigen naam. Claudels oeuvre is een schitterende uitdrukking van de tijdgeest van het Fin-de-Siècle. Ze exposeert op diverse Salons en bij verschillende galeriehouders en kan met recht een pioneer van de Art Nouveau worden genoemd. De internationale kunstwereld spreekt lovend over deze femme artiste. Echter, haar leven kent ook een schaduwkant. La petite de Shanklin: het diep gekoesterde geheim, zij die was en niet mocht zijn. De burgerlijke moraal in de negentiende eeuw schrijft vrouwen een huwelijk en kinderen voor, geen professie als beeldhouwer. Camille Claudel heeft kinderen gehad, trouwt niet en blijft beeldhouwen. Daardoor wordt zij een groot schandaal in de ogen van haar familie. In 1913 laten ze haar gek verklaren en sluiten haar op in een krankzinnigengesticht. Hier slijt zij de laatste dertig jaar van haar leven, in alle eenzaamheid en zonder ooit nog een beeldhouwwerk te maken.

Karin Haanappel, auteur van Het Parijs van Isis (2010) en Herstory of Art (2012), houdt zich al ruim twintig jaar bezig met het leven en oeuvre van Camille Claudel. In 1993 heeft zij de werken van Claudel ontdekt in Musée Rodin, het is liefde op het eerste gezicht en het begin van een onverbrekelijke verbintenis. Een jaar later studeert zij af op Claudels oeuvre aan de Universiteit Utrecht in Kunstgeschiedenis en Algemene Letteren. Met Camille Claudel, statuaire laat Karin Haanappel een nieuw en helder licht schijnen over de gebeurtenissen in het leven van deze zeer getalenteerde vrouw, waardoor zij haar rechtmatige positie in de kunstgeschiedenis (terug)krijgt.

Dit boek verschijnt bij Haanappel Publishers, klik hier voor meer informatie.
Voor vragen of opmerkingen, mail naar •This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it•