Lezing Camille Claudel, het goud dat zij vond.....
door kunsthistorica Karin Haanappel 

"Je lui ai montré où elle trouverait de l'or
mais l'or qu'elle trouve est à elle...."

Deze woorden sprak Rodin over zijn geniale leerlinge. Maar zij was zoveel meer dan slechts een leerlinge van Rodin en hij had haar niet eens "het goud getoond" want zij had dit allang gevonden voordat ze met hem in aanraking kwam.......

Wie was Camille Claudel, deze vrouw die nog te vaak geassocieerd wordt als de leerlinge en geliefde van Auguste Rodin en in de schaduw blijft staan van haar broer, de dichter Paul Claudel.
Zij was beeldhouwster maar leefde in een tijd waarin dit voor vrouwen niet wenselijk was. Toch heeft ze met alle mogelijke middelen geprobeerd overeind te blijven staan in deze door mannen gedomineerde kunstwereld. Als klein kind was ze al bezeten van het kneden van klei en vastbesloten om beeldhouwster te worden: groots en meeslepend! Ze werd leerlinge van Rodin omdat "la seule chose qui soit essentielle, c'est de faire de belle et noble sculpture". Al snel was ze zijn rechterhand, zijn muze en zijn geliefde. Gedurende 10 jaar hebben Rodin en Claudel heel intensief samengewerkt wat geresulteerd heeft tot vele meesterwerken van Rodin. Voor het eigen oeuvre van Claudel was er in het atelier van Rodin nauwelijks ruimte. Uiteindelijk is ze vertrokken en voor zichzelf begonnen. Rodin kon niet zonder haar, zijn succes was afhankelijk geworden van zijn muze. Vanaf dat moment wordt het voor beiden een moeizame weg. Rodin’s creativiteit raakt verloren en Claudel verliest zichzelf in al haar (onbewust zelf verkozen) eenzaamheid. Ze wordt paranoide en tenslotte opgesloten in een krankzinnigeninrichting, door haar eigen familie. Daar sterft ze na 30 jaar eenzame opsluiting op 19 oktober 1943. Ze laat een aanzienlijk oeuvre achter, maar het duurt lang voordat ze door de kunstwereld erkenning krijgt. 

De lezing zal in het teken staan van het leven en oeuvre van Camille Claudel. Ondanks de publiciteit van de laatste jaren zijn er ook nog veel geheimen rondom haar persoonlijkheid; waarom verliet zij Rodin en sloot zij zichzelf af voor de buitenwereld, wat was haar relatie met de componist Debussy, waarom heeft Camille Claudel veel van haar werk vernietigd, waar zijn sommige kunstwerken gebleven en waarom liet Paul Claudel zijn zuster opsluiten in een krankzinnigengesticht? Deze vragen en nog veel meer zullen aan de orde komen tijdens de lezing.Karin Haanappel doet onderzoek naar Camille Claudel en schrijft een boek over haar leven en oeuvre. Meer informatie:
www.camille-claudel.nl of www.facebook.com/camilleclaudelstatuaire

Voor boekingen van deze lezing, mail naar •This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it•