Lezing Camille Claudel & Auguste Rodin - la rencontre de deux destins
door kunsthistorica Karin Haanappel

De "kunstbestuiving" tussen man en vrouw spreekt tot de verbeelding, mooier is het bijna niet voor te stellen: passie in de liefde en passie in de kunst. Intens kunnen de relaties zijn, soms ook diep tragisch. Maar op welke wijze de liefde zich ook ontwikkelde, de onderlinge afhankelijkheid en daaraan gerelateerde beïnvloeding heeft een grote rol gespeeld in de artistieke productie van een kunstenaarspaar. In deze lezing staan Camille Claudel en Auguste Rodin centraal.

Camille Claudel ontmoet in 1882 de 24 jaar oudere Auguste Rodin. Zonder te aarzelen wordt ze zijn leerlinge, rechterhand, muze en geliefde. Gedurende 10 jaar hebben zij heel intensief samengewerkt wat geresulteerd heeft tot vele meesterwerken van Rodin. Voor het eigen oeuvre van Claudel was er in het atelier van Rodin nauwelijks ruimte dus is ze vertrokken en voor zichzelf begonnen. Vanaf dat moment wordt het voor beide een moeizame weg. Rodin’s creativiteit raakt verloren en Claudel verliest zichzelf.

De lezing wordt gegeven door kunsthistorica drs. Karin Haanappel. Zij is in 1994 afgestudeerd aan de Universiteit Utrecht in Kunstgeschiedenis en Algemene Letteren. Haar doctoraalscriptie was getiteld "Camille Claudel, l’or qu’elle trouve……" en heeft in 2001 geleid tot een bijdrage aan de eerste tentoonstelling van deze kunstenares in Nederland: Camille Claudel, uit de schaduw van Rodin, gehouden in het Singer Museum in Laren. Hier zijn vele lezingen en publicaties uit voortgekomen. Momenteel is zij schrijvende aan een biografie over het leven en oeuvre van Camille Claudel.

Meer informatie: www.camille-claudel.nl of www.facebook.com/camilleclaudelstatuaire

Voor boekingen van deze lezing, mail naar •This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it•