Lezing Camille Claudel 1915
een levensverhaal vol filmische passie
door kunsthistorica Karin Haanappel 

Precies 100 jaar geleden werd de Franse beeldhouwster Camille Claudel door haar familie opgesloten in een krankzinnigengesticht. De diagnose: Paranoia. Voorafgaand daaraan voltrok zich een drama vol liefde, passie en kunst. Bent u van plan de film Camille Claudel 1915 te gaan bekijken? Dan is deze lezing een boeiende introductie!

Op haar 18e stelde Camille Claudel haar eerste sculptuur tentoon op de Salon in Parijs. Auguste Rodin, die haar werk beoordeelde was direct onder de indruk van haar talent. Ook haar schoonheid charmeerde hem. Zij werd zijn leerling en later zijn rechterhand, maîtresse en muze. Het paar werkte zij aan zij in zijn atelier. Uit vurige brieven van zijn hand blijkt dat Rodin zich geen leven zonder haar kon voorstellen. Toch ontspinde zich een tragedie. De relatie tussen het kunstenaarsduo verzuurde. Camille ergerde zich, voelde zich gebruik en werd achterdochtig. Uiteindelijk werd zij door haar broer opgesloten in een inrichting. Na 30 jaar eenzame opsluiting stierf zij op 19 oktober 1943.  

Regisseur Bruno Dumont toont in zijn nieuwste film op indringende wijze het eindeloze wachten van Camille Claudel om vrijgelaten te worden. Pijnlijk duidelijk laat hij zien hoe een gezonde vrouw zich staande moet houden te midden van krankzinnigen. De film speelt in 1915, wanneer Claudel al twee jaar opgesloten zit en de artsen haar inmiddels gezond hebben verklaard. Dumont boetseert de filmbeelden op schitterende wijze en creëert daarmee een waar meesterwerk.

Kunsthistorica Karin Haanappel is gespecialiseerd in het leven en oeuvre van Camille Claudel. Zij werkt momenteel aan een biografie over haar die op de 150e geboortedag van de kunstenares, 8 december 2014, zal verschijnen.

Meer informatie:
www.camille-claudel.nl
blog: www.camilleclaudelstatuaire.wordpress.com 
facebook: www.facebook.com/camilleclaudelstatuaire
twitter: www.twitter.com/camilleclaudelS

Voor boekingen van deze lezing, mail naar •This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it•